-
Webshop működéshez szükséges sütik
-
Webshop statisztikai sütik
Energiaszegény étrend

Energiaszegény étrendre akkor van szükség, ha a testmagassághoz viszonyított testtömeg túl sok, vagyis túlsúly, esetleg elhízás áll fenn. Ha a tápanyag felvétel növekszik, vagy az energia leadás csökken, akkor az energiaegyensúly megbomlik. Mielőtt elhízásról beszélünk, definiálnunk kell az ideális testtömeg fogalmát, melyre a tesstömegindexet használjuk. BMI(Body Mass Index) képlete:
Az így kapott érték 20-25 között megfelelő. 25-30 között túlsúlyról, 30-35 között mérsékelt elhízásról, 35-40 között súlyos elhízásról, e felett pedig beteges elhízásról beszélhetünk. Gyermekek és sportolók, valamint testépítők esetén ezek az indexek nem használhatók, nem adnak releváns értékeket.
Táplálkozási tanácsok energiaszegény étrendhez. Az energiaszegénység azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 6300 kJ (1500 kcal) alatt kell, hogy legyen. E felett az energiamennyiség felett már csak relatív energiaszegénységről beszélünk. Általában 4200 kJ (1000 kcal) vagy ez alatti energiamennyiséget kaphat a fogyókúrás beteg. A diéta megvalósíthatóságának határa 1680 kJ (400 kcal)
Alappillérek
-
Rendszeres étkezés (napi 3-5x)
-
Energiaszegény nyersanyagválogatás és ételkészítési technológia
-
Megfelelő folyadékfogyasztás
-
Rendszeres testmozgás, legalább heti 3 alkalommal
Nyersanyagválogatás
-
Gabonafélék: a teljes kiőrlésű nyersanyagokat kell előnyben részesíteni (pl. teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, teljes kiőrlésű liszt, stb.), a finom, édes töltelékes pékáruk kerülendők (pl. lekváros bukta, kakaós csiga). Gabonakészítményekből az ízesítetlen változat javasolt (natúr zabpehely, natúr gabonapehely)
-
Zöldségek, gyümölcsök: a magas fruktóz tartalmú gyümölcsök fogyasztása kerülendő (pl. banán, sárgadinnye), a zöldségek fogyasztása nem kerül korlátozás alá átlagos mennyiségben.
-
Húsok, halak, tejtermékek: az alacsony zsírtartalmú változat fogyasztása javasolt.
Ételkészítési technológia
-
Zsírszegény elkészítési módok:
-
főzés, párolás, sütőben, sütőzacskóban sütés
-
habarás, diétás rántás
-
-
Kerülendő:
-
bő zsírban / olajban sütés
-
bundázott ételek
-
dúsítás: tejszínnel, sajttal
-
Folyadékfogyasztás
Javasolt: ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, cukrozatlan tea
Korlátozott mennyiségben fogyasztható: friss gyümölcslevek, zöldséglevek
Kerülendő: cukros italok, üdítők, energiaitalok