Vissza

Ételallergia? Ételintolerancia?

Ételallergia? Ételintolerancia?

 

Az allergia esetén a szervezetünkben az immunrendszer kóros reakciója váltja ki az elfogyasztott allergén után a tüneteket, panaszokat. Ezek lehetnek azonnali, például hányás, hasmenés, emésztési panaszok, legrosszabb esetben anafilaxiás sokk , vagy később jelentkező tünetek viszkető bőrkiütések, ekcéma.

Az életintolerancia megjelenésekor nincs immunreakció a szervezet részéről, leggyakrabban emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek például, haspuffadás, hasmenés, gyomorgörcs vagy emésztési panaszok.  Emellett jelentkezhet erős fejfájás, orrdugulás és bőrpanasz is.

Ételallergia csecsemőkorban:

A csecsemők immunrendszere, bélrendszere és emésztő képessége még éretlen, ennek következtében a bélnyálkahártya fehérjeáteresztő képessége túl nagy, így az elfogyasztott fehérjék ellen könnyebben indulhat immunreakció, így kialakulhat az allergia. Ennek jelei lehet a hasfájás, haspuffadás, reflux, a megváltozott, akár véres széklet, hasmenés, vörös foltok, ekcéma, csalánkiütés, gyakori sírás, nyugtalanság és kedvetlenség.

Anyatejes táplálás esetén a szoptató anyuka táplálkozása befolyásolhatja a baba allergiás reakcióit. Ebben az esetben javasolt az eliminációs diéta (az étrendből bizonyos allergének kizárása – pl. tej, tojás, szója, olajos magvak) az anya számára.

Tápszeres táplálás esetén a hypoallergén tápszerek jelentenek megoldást, ilyenkor javasolt a prebiotikumokkal kiegészített verziót választani.

Hozzátáplálás? Időben!

4-6 hónapos kortól, anyatejes táplálás esetén 6 hónapos kortól javasolt a hozzátáplálás megkezdése. Fontos a glutén bevezetése megelőző céllal, 6 hónapos kortól, igen körültekintően kell beilleszteni az étrendbe. Fontos tudni, hogy az anyatejes táplálás mellett bevezetett új nyersanyagokat könnyebben fogadja a baba szervezete, mint a későbbiekben. 

 

Leggyakoribb allergének, intoleranciát kiváltó anyagok:

Gyermekkor: tejfehérje, tejcukor-laktóz, tojásfehérje, szójafehérje, bizonyos húsfélék, földimogyoró, hal, olajos magvak, glutén

Felnőttkor: tejfehérje, tojásfehérje, szójafehérje, fűszerek, tejcukor-laktóz, glutén, magas hisztamin tartalmú élelmiszerek (eper, füstölt húskészítmények, érett sajtok, vörösbor)

Fontos tudni, hogy az öndiagnosztizálás veszélyes lehet. Mindenképp szakorvosi kompetencia az allergia/ételintolerancia megállapítása és a diéta meghatározása. A diéta helyes kialakításában segítségünkre lehet a dietetikus. Jelen helyzetben a pontosan vezetett táplálkozási napló vezetése segíthet előrébb kerülni a probléma megoldásához.

 

Laktózintolerancia:

A laktóz maga a tejben lévő cukor, laktózintoleranciáról pedig akkor beszélünk, ha a szervezetben a laktáz enzim (tejcukor bontó enzim) nem termelődik elegendő mennyiségben, ekkor a tejcukor emésztetlen marad, majd a vastagbélben lévő baktériumok fogják bontani. Tünetei lehetnek: puffadás, hasmenés ritkább esetben orrdugulás vagy fejfájás.

Diagnosztika:  hidrogén kilégzési teszt, genetikai vizsgálat

Kezelése: enzimpótlás, laktózmentes diéta

Miben van laktóz?

Tej-, tejtermékek, bizonyos pékáruk, csokoládék, édességek, húskészítmények, GYÓGYSZEREK.

Céltermékek: laktózmentes tejtermék családok, tejmentes termékek.

Fontos a termékek címkéjének ellenőrzése fogyasztás előtt.

 

Hisztamin intolerancia

A hisztamin egy biogén amin, ami elfogyasztás után az erekre gyakorolt hatása révén változatos, az allergiához hasonló tüneteket produkál, ugyanis a szervezet nem képes a megfelelő mennyiségben lebontani.

Tünetek: hasmenés, puffadás, migrénes fejfájás, bőrkiütés, viszketés, émelygés, orrdugulás, ajak duzzanat.

Kezelés: hisztamin szegény étrend

Magas hisztamin tartalmú élelmiszerek: csokoládé, szója, füstöt húskészítmények, dió, érett és penészes sajtok, banán, hal, vörösbor

Hisztamin képződést serkentik a szervezetben: paradicsom, eper, zöldleveles zöldségek, citrusfélék, mák

A diéta során a magas hisztamin tartalmú és a hisztamin képződést serkentő élelmiszerek bevitelét kerülni / csökkenteni kell.

 

Tejfehérje allergia

Általában a tehéntej fehérjére fellépő immunválasz, mely emésztőrendszeri valami bőrtüneteket is produkálhat. Keresztreakciók léphetnek fel például a marhahús, szójafehérje, kecsketej vagy juhtej elfogyasztása után.

A kezelés módja a tejfehérje mentes diéta, melynek során fokozottak kell figyelni a kalcum pótlására.

A tej helyettesítésére már az élelmiszeripar rengeteg lehetőséget biztosít. Például növényi italok, magtejek, kókuszkrém, rizsből készült desszertek, növényi alapú sajthelyettesítők, joghurtok.

 

Tojásfehérje allergia

Általában házi tyúk és egyéb szárnyasok tojásfehérjére fellépő immunválasz, mely emésztőrendszeri valami bőrtüneteket is produkálhat. Keresztreakció léphet fel csirkehús elfogyasztása után.

A kezelés módja a tojásfehérje mentes diéta.

A diéta során a tojáshelyettesítő por, tojásmentes termékek, valamint az otthon elkészített ételek segítenek a változatos étrend kialakításában.

Fontos a termékcímkék folyamatos ellenőrzése vásárláskor.

 

 

 

Glutén-szenzitív enteropathia –coeliakia

A cöliákia során az elfogyasztott glutén (gliadin), ami a kalászos gabonákban található fehérje, kóros immunreakciót vált ki a szervezetben. Tünetei lehetnek: hasmenés, puffadés, bőrkiütések, felszívódási zavarok, alultápláltság, fogamzási problémák, valamint a teljes tünetmentesség sem ritka.

Diagnózis: vérvétel, bélbiopszia

Az öndiagnózis veszélyes is lehet!

A kezelés: a teljes gluténmentes diéta.

A gluténmentes étrendben felhasználható nyersanyagok: zöldségek, gyümölcsök, tőkehúsok, burgonya, rizs, köles, hajdina, amaránt, gluténmentes zabpehely, tej-, natúr tejtermékek(termékcímke!), húskészítmények (termékcímke!, )gluténmentes céltermékek.

Kerülendő nyersanyagok: búza, rozs, árpa, ezek őrleményei, bulgur, kuszkusz, búzakeményítő és minden, ami glutént tartalmaz.

Fontos a termékcímkék ellenőrzése vásárlás előtt.

Az otthoni ételkészítés során is fontos a térben/időben elkülönítés, valamint a gluténmentes eszközök beszerzése és jelölése.

 

2020. Április 21.