Vissza

Kenyér sütés otthon, receptek

Kenyér sütés otthon, receptek

Világos kenyér recept 

A Szafi lisztkeverékkel puha és mellékízmentes kenyér készítehető otthon.

Hozzávalók (455 grammos kenyérhez):

  • 250g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
  • 3g himalája só (ízlés szerint változhat)
  • 30g frissen facsart citromlé vagy 20 g 6%-os fehérborecet
  • 280g szobahőmérsékletű víz
  • 1 +1 g kókuszolaj a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge)

Elkészítés:

Keverjük ki egy tálba a vizet, citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze.

Összeállítás után 10 percig pihentessük.

Pihentetés után enyhén lisztezett felületen formázzuk meg, kenjük le olajjal.

Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon 50 percig süssük, majd kenjük le újra vékonyan kókuszolajjal (csupán a szebb szín miatt), és süssük tovább 200 fokon 15 percig.

Kifli, vagy zsemle is formázható a tésztából (6 db.), így a sütési idő változik:

185 fokon, kb. 40 perc.

Rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret/zsemléket/kifliket.

Megjegyzés: Fehérborecettel készítve finomabb, egyszerűbb és gazdaságosabb is készíteni, az ecet íze nem érződik rajta! Bolti üveges citromlevet sose használjunk, csak frissen facsartat.

 

Vízes zsemle recept

Hozzávalók (3 db zsemléhez):
140 g Szafi Free Világos Puha kenyér lisztkeverék; 2 g só; 20 g frissen facsart citromlé, vagy almaecet; 170 g langyos víz; 1 + 1 g kókuszolaj a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge)

Elkészítés:
A lisztkeverék kivételével keverjük össze a hozzávalókat (vizet, sót, citromlevet), majd adjuk hozzá a lisztkeveréket, és jó alaposan gyúrjuk össze.
Pihentessük a tésztát 5 percig. Pihentetés után enyhén lisztezett felületen 3 db, laposabb zsemlét/ vagy bagettet formázunk belőle (a sütőben jó nagyra meg fog nőni).
Előmelegített 200 fokos sütőben 40 perc alatt süssük készre. (A sütési idő végén újra lekenhetjük kókuszolajjal, vagy lefújhatjuk vízzel).

2020. Május 5.