Vissza

Tejmentes diéta

Tejmentes diéta

Diagnózis: tejérzékenység.

Mondhatni, nincs más dolga a diétázónak, mint elhagyni a tejet. Azonban ez nem ennyire egyszerű, sokféle oka lehet annak, hogy valaki korlátozza a tejfogyasztását.

Ha allergiáról beszélünk, sokszor nagy a fogalomzavar az emberek fejében. Allergiáról akkor beszélünk, ha reprodukálható immunreakció keletkezik egy adott étel fogyasztása során. Ha intoleranciáról beszélünk, a páciens tud egy bizonos mennyiséget fogyasztani az adott ételből, azonban az egyéni toleracia fokát nehéz beállítani. A tejfogyasztás elhagyása történhet egyéb okokból is, emésztési zavarok, felszívódási zavarok miatt (pld. laktózérzéskenység) vagy öröklött anyagcsere betegség (galaktozémia) miatt.

 

Menjünk szépen sorban:

Magyarországon kb. a lakosság 1/3 része laktózérzékeny, ez az arány 60 év felett növekszik. Nekik nem szükséges elhagyni a tejet, mehet minden tejtermék, vagy úgy, hogy egy laktáz-enzim tablettával pótoljuk a hiányzó enzimet, vagy már eleve laktózmentes terméket veszünk. Félreértés ne essék, ebben is benne van a laktóz, csak bontott formában, mert a termékhez hozzzáadtak laktáz enzim pótlást, vagy eleve a gyártástechnológia bontotta a laktózt, pld. egyes kemény sajtok alapból laktózmentesek.

Tej(fehérje)allergia esetén az állati eredetű tejtermékeket (a kecske, juh, és hasonlók sem fogyaszthatók) el kell hagyni. Vigyázni kell, hogy a diétában semmilyen formában ne legyen tej: megbújhat péksüteményekben, gyakran használnak vajat még a kekszek készítéséhez.

Ha teljesen le kell mondani a tejről, nekünk akkor is van rá megoldásunk.

A Diétacentrumban megtalálható rengeteg növényi tejhelyettesítőVásárold meg IDE kattintva
Mandulaital
Pörköletlen, cukormentes mandula ital
Pörkölt, cukormentes mandula ital
Mandula-kókusz ital
Rizs-ital
Gluténmentes zab-mandulaital
Mogyoró-ital
Szójaitalok (csoki, vanília, édesített, édesítetlen)

A tejszínt helyettesítheted:
Kókusztejszínnel, zabtejszínnel, rizstejszínnel. Kókusztejszínűnket itt találod meg.

A pudingot elkészítheted:
tejmentesen zabpuding alapporból, vagy szénhidrátcsökkentett desszertpuding alapból, de létezik csokis és vaníliás szójapuding, rizspuding és zabpuding is, tej és cukormentesen, készen a polcon, így nem kell főzőcskézned.  Pudingporaink közül innen tudsz választani.

A legnagyobb szívfájdalom a sajt elhagyása szokott lenni, erre is van megoldás: Vedd fel az üzletünkkel a kapcsolatot és rendeld meg
Szójamentes, kókuszból készült, különböző sajtkultúrákkal érlelt sajthelyettesítők kaphatók átlagos sajt áron, 200 és 250 g-os kiszerelésben, gouda, trappista, parmezán, mozzarella, edámi és még sok más ízben, teljesen tejmentesen.

A másik nagy hiányérzetet okozó dolog a joghurt, gyümölcsjoghurt. Ezek helyettesítésére élő joghurtkultúrával készült kókuszkrémek adnak feledhetetlen élményt, 150 g-os sűrű és 330 ml-es ivó joghurtok vannak, eper, cseresznye, málna vagy mangó pürével ízesítve, a Hideg Nyalat összes terméke megtalálható nálunk. Vedd fel az üzletünkkel a kapcsolatot és rendeld meg

A sütemények közül nem csak a sajttorta, de a tiramisu, vagy egy egyszerű browie is hiányozhat, mivel gyakran tartalmaz vajat, ebből is kapható tejmentes verzió. Vedd fel az üzletünkkel a kapcsolatot és rendeld meg

Létezik növényi alapú jégkrém, nachos szósz, sőt, még teavaj is, és még sok más finomság, ami segít átvészelni azt az időszakot, amíg tartani kell a diétát. Szerencsés esetben a csecsemőkorban észlelt allergiát a csöppség kinőheti, ilyenkor érdemes a bevezetéssel 2-3 éves koráig várni, és fokozatosan felépíteni a diétát. Ha később diagnosztizálják az allergiát, az sajnos szinte biztosan élethosszig tartó diétát jelent.

Amit fontosnak tartok még megemlíteni, és a vegán táplálkozást követőknek is fontos tudni: szerves kalcium, ami hasznosul, sajnos csak az állati eredetű termékekben van megfelelő mennyiségben, így a tejtermékek elhagyása esetén érdemes orvossal konzultálni a kalcium szintjének ellenőrzéséről, és szükség esetén szerves kacium tablettát, esetleg D3 vitamin kiegészítéssel szedni.

A cikk teljes terjedelme szerzői jog védelme alatt áll, másolni csak a tulajdonos írásos engedélyével vagy az eredeti link megosztásával szabad. Kérdéseddel fordulj dietetikusunkhoz: dietacentrumszeged@gmail.com
2019. Március 14.