Vissza

Tejmentes diéta

Tejmentes diéta

Diagnózis: tejérzékenység.

Mondhatni, nincs más dolga a diétázónak, mint elhagyni a tejet. Azonban ez nem ennyire egyszerű, sokféle oka lehet annak, hogy valaki korlátozza a tejfogyasztását.

Ha allergiáról beszélünk, sokszor nagy a fogalomzavar az emberek fejében. Allergiáról akkor beszélünk, ha reprodukálható immunreakció keletkezik egy adott étel fogyasztása során. Ha intoleranciáról beszélünk, a páciens tud egy bizonos mennyiséget fogyasztani az adott ételből, azonban az egyéni toleracia fokát nehéz beállítani. A tejfogyasztás elhagyása történhet egyéb okokból is, emésztési zavarok, felszívódási zavarok miatt (pld. laktózérzéskenység) vagy öröklött anyagcsere betegség (galaktozémia) miatt.

 

Menjünk szépen sorban:

Magyarországon kb. a lakosság 1/3 része laktózérzékeny, ez az arány 60 év felett növekszik. Nekik nem szükséges elhagyni a tejet, mehet minden tejtermék, vagy úgy, hogy egy laktáz-enzim tablettával pótoljuk a hiányzó enzimet, vagy már eleve laktózmentes terméket veszünk. Félreértés ne essék, ebben is benne van a laktóz, csak bontott formában, mert a termékhez hozzzáadtak laktáz enzim pótlást, vagy eleve a gyártástechnológia bontotta a laktózt, pld. egyes kemény sajtok alapból laktózmentesek.

Tej(fehérje)allergia esetén az állati eredetű tejtermékeket (a kecske, juh, és hasonlók sem fogyaszthatók) el kell hagyni. Vigyázni kell, hogy a diétában semmilyen formában ne legyen tej: megbújhat péksüteményekben, gyakran használnak vajat még a kekszek készítéséhez.

Ha teljesen le kell mondani a tejről, nekünk akkor is van rá megoldásunk.

A Diétacentrumban megtalálható rengeteg növényi tejhelyettesítőVásárold meg IDE kattintva
Mandulaital
Pörköletlen, cukormentes mandula ital
Pörkölt, cukormentes mandula ital
Mandula-kókusz ital
Rizs-ital
Gluténmentes zab-mandulaital
Mogyoró-ital
Szójaitalok (csoki, vanília, édesített, édesítetlen)

A tejszínt helyettesítheted:
Kókusztejszínnel, zabtejszínnel, rizstejszínnel

A pudingot elkészítheted:
tejmentesen zabpuding alapporból, vagy szénhidrátcsökkentett desszertpuding alapból, de létezik csokis és vaníliás szójapuding, rizspuding és zabpuding is, tej és cukormentesen, készen a polcon, így nem kell főzőcskézned.

A legnagyobb szívfájdalom a sajt elhagyása szokott lenni, erre is van megoldás: Várásrold meg IDE kattintva
Szójamentes, kókuszból készült, különböző sajtkultúrákkal érlelt sajthelyettesítők kaphatók átlagos sajt áron, 200 és 250 g-os kiszerelésben, gouda, trappista, parmezán, mozzarella, edámi és még sok más ízben, teljesen tejmentesen.

A másik nagy hiányérzetet okozó dolog a joghurt, gyümölcsjoghurt. Ezek helyettesítésére élő joghurtkultúrával készült kókuszkrémek adnak feledhetetlen élményt, 150 g-os sűrű és 330 ml-es ivó joghurtok vannak, eper, cseresznye, málna vagy mangó pürével ízesítve, a Hideg Nyalat összes terméke megtalálható nálunk. Vásárold meg IDE kattintva

A sütemények közül nem csak a sajttorta, de a tiramisu, vagy egy egyszerű browie is hiányozhat, mivel gyakran tartalmaz vajat, ebből is kapható tejmentes verzió.

Létezik növényi alapú jégkrém, nachos szósz, sőt, még teavaj is, és még sok más finomság, ami segít átvészelni azt az időszakot, amíg tartani kell a diétát. Szerencsés esetben a csecsemőkorban észlelt allergiát a csöppség kinőheti, ilyenkor érdemes a bevezetéssel 2-3 éves koráig várni, és fokozatosan felépíteni a diétát. Ha később diagnosztizálják az allergiát, az sajnos szinte biztosan élethosszig tartó diétát jelent.

Amit fontosnak tartok még megemlíteni, és a vegán táplálkozást követőknek is fontos tudni: szerves kalcium, ami hasznosul, sajnos csak az állati eredetű termékekben van megfelelő mennyiségben, így a tejtermékek elhagyása esetén érdemes orvossal konzultálni a kalcium szintjének ellenőrzéséről, és szükség esetén szerves kacium tablettát, esetleg D3 vitamin kiegészítéssel szedni.

A cikk teljes terjedelme szerzői jog védelme alatt áll, másolni csak a tulajdonos írásos engedélyével vagy az eredeti link megosztásával szabad. Kérdéseddel fordulj dietetikusunkhoz: dietacentrumszeged@gmail.com
2019. Március 14.