Vegán, vegetáriánus diéta termékek

Hétköznapi értelemben vegetáriánus az aki nem fogyaszt húst! Vegánnaknevezzük azt, aki a hús mellett más állati eredetű ételt, vagyis tojást és tejterméket sem fogyaszt. (A hal természetesen a húsfélék közé tartozik, így egy vegán halat sem eszik.) A vegánok tehát nemcsak húst nem fogyasztanak, hanem kerülnek minden más állati eredetű élelmiszert is, úgy mint a tojást, a tejet vagy éppen a mézet. Életszemléletük a tányérjukon kívül is érvényesül: nem használnak semmilyen egyéb állati eredetű terméket, és nem vásárolnak állatkísérletekhez köthető vagy állatokon tesztelt háztartási cikkeket. 

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak, vagy a már meglevő betegségeikből akarnak így kigyógyulni. Vannak, akiknek a betegségét csak szigorú diétával lehet karban tartani. A fenilketonúria okozta károsodások csak fehérjeszegény vegán diétával kerülhetők el. A diéta miatt kiesett tápanyagokat, például a B12 vitamint külön kell bevinniük.

A vegetáriánus életmódot egészségügyi okokból választók más tekintetben is egészségesebben élnek, mint az átlag: többet sportolnak, és kevesebbet dohányoznak.

Forrás: wikipedia

Bővebben
Oldal: 1 / 6, összesen 120 találat
Oldal: 1 / 6, összesen 120 találat